Skip to content

Hvorfor er der ingen dansk Obama?

Ovre hos New York Times kan du høre Barack Obamas tale fra igår. Det er noget af en oplevelse. Og en meget udansk oplevelse, for du hører ingen danske politikere holde sådanne taler. Af to grunde. For det første er dansk politik meget mere sagsorienteret (24 års regler, green cards, efterløn etc) end præsident-politikken er. Det skyldes ikke mindst, at de enkelte stater i USA har udstrakt selvstyre, og det gør politik-kagen mindre og den personlige profilering større for præsidentkandidaten. Men den anden grund til, at vi ikke har en dansk Barack Obama er, at danske politikere ikke taler om visioner for Danmark. Hvor skal Danmark hen? Hvilke danske værdier skal med på rejsen, og hvilke skal forandres eller tilegnes? Hvem skal vi med derhen med?

Det er ikke længe siden, at en analyse viste, at danskerne efterspørger mere visionære politikere. Og man skal være meget kold om hjertet for ikke at blive varmet op til visionær snak af Barack Obamas tale: Godt så, hvad vil vi så i Danmark? Men der bliver altså lidt stille. Danmarks chance i globaliseringen? Danmarks muligheder i klimaforandringerne? Danmarks fremtidsrettede rolle i det 21. århundrede? Anyone?!