Skip to content

Gør så som jeg siger. Nå, ikke.

Så skal vi til det igen, nemlig at forsøge at skræmme folk til at opføre sig som sundhedsministeren ønsker. Idag handler det om rygerne, og igen idag må folk, der har forstand på den slags fortælle ministeren, at uanset hvor lede og ulækre billeder af rygerlunger og mundhuler, der bliver klistret på cigaretpakkerne, så vil det ikke få rygerne til at ændre adfærd. Det er der masser af analyser, der viser. Ligesom der er masser af analyser, der viser, at hvis man virkelig vil reducere rygningen, fedtindtagelsen og alkoholforbruget, så skal prisen på varerne op. De fysiske muligheder for at forbruge varerne skal ned. Og så skal heavy userne på monitoreret afvænning.

Hvordan kan det være, at kommunikation ikke kan forandre rygernes/alkoholdrikkernes/fedtædernes/ikke-motionisternes adfærd? Hvorfor er det strukturforandringer, altså at forhindre folk i at have råd til/mulighed for deres (mis-)brug, der hjælper? Svaret er, at sundhedsministeren er oppe imod sit eget felt, sundhedsindustrien. Paradoksalt nok er det det dygtigere sundhedsvæsen, som gør det mere rationelt at være misbruger. For sundhedsvæsenet bliver dygtigere og dygtigere til at hjælpe folk ud af deres ryge-/alkohol-/fedtafhængighed. For hver ny effektivitet i Nicorette kommer der endnu et argument for at begynde at ryge. For hver ny metode til at øge fedtforbrændingen kommer der endnu et argument for at spise flæsket. For man kan nemmere end før komme ud af sit forbrug. Takket være sundhedsvæsenet og sundhedsindustrien bliver risikoen for at være afhængig af smøger/kirsebærbrændevin/berlinere dermed mindre og mindre. Selv George Best fik udskiftet sin lever mellem sine værtshusbesøg. Og hvis du er rigtig fed eller rigtig kropsdoven kan du ovenikøbet bliver landskendt på tv.

I masser af sammenhænge kommer man langt med kommunikation. Bare ikke når det gælder at forandre danskernes forbrug af rusmidler og hang til det fede liv. Her er der nemlig stærke kræfter på spil: At det paradoksalt nok bliver mere og mere fornuftigt at være misbruger.